vrijdag 24 juli 2009

Vrijdag 13de dag: Boquete

Boquete ligt in de provincie Chiriqui, dat betekent ¨Vallei van de maan¨. Wederom een fantastische dag achter de rug, waarin we veel indrukken hebben opgedaan.

We begonnen de dag met een overheerlijk ontbijt ( jus d´orange, yoghurt met fruit, pancakes, brood met lekkere kaas etc) in de tuin van ons hotel Isla Verde. Om 9 uur kwam onze gids Franklin ons halen voor een hike van ruim 3 uur naar een waterval en door het regenwoud (Rainforest). En het heet niets voor niets regenwoud, want het regende idd. De tocht die wij liepen, staat bekend onder de naam ¨Pipelinetrail¨, omdat er langs de route een waterpijp loopt die het water uit de bergen naar het dal brengt. Het water wordt in de droge maanden gebruikt voor irrigatie. We liepen over smalle paadjes, geïmproviseerde bruggetjes, over stenen en boomstammen. Langs de route stroomden allerlei watertjes. Overal waar we liepen hoorden we de sound off water.. (volgens Gwen) De planten en bomen onderweg waren overweldigend. Franklin vertelde ondertussen over vanalles dat we tegen kwamen, over het leven in Panama, het boek dat hij geschreven heeft en over zijn familie. Hij is een echte fylosoof...

Het einde van de trail was erg mooi. Een schitterende waterval kletterde over de rotsen naar beneden. Helaas weinig beesten en vogels gezien. Bij de afdaling kronkelde echter een klein slangetje over het pad de struiken in. Hij had een rood-geel kopje en hield in zijn bek een torretje vast. Helaas zat het fototoestel van Henk in zijn tas vanwege de regen.... dus Bauke geen bewijs!
Terug bij ons huisje snel stokbrood met knakworstjes gegeten, voordat de volgende gids weer voor de deur stond.. Ohja beiden gidsen waren door onze Duitse gastvrouwe Eva geregeld.Om klokslag 2 uur werden we opgehaald door Richard. Een hele aardige, gepensioneerde Amerikaan die ons meenam naar zijn eco koffieplantage, Finca dos Jefes (farm van twee eigenaren) voor een rondleiding. Richard maakt voor zijn plezier koffie onder de naam Cafés de la Luna. De koffie die hij zelf brandt is voor familie, kennissen en gasten. Zijn koffiebonen worden verkocht aan een cooperatie in Florida. Op dit moment voor een prijs van 3 dollar per pond. Volgens cuppers is zijn koffie van hoogwaardig niveau. Hennie is dit wellicht een D.E tip...

Richard heeft ons zijn koffieplanten laten zien en geanimeerd verteld over het hele proces van koffiemaken. Hij heeft ons drie verschillend gebrandde bakjes met koffiebonen laten ruiken en vroeg ons naar de verschillen. Daarna hebben wij zijn koffie geproefd. Zelfs Ellis vond het lekker. Toen was het tijd voor het zelf branden van de koffie. Gwen en Luke mochten hem helpen bij het proces. Na ongeveer 13 minuten waren de bonen gebrand zoals wij het wilden (mild). We kregen daarna onze eigen koffie mee. Een gebruik na het branden is, dat er een serveza wordt gedronken. Dit hebben wij uiteraard niet afgeslagen.

De mensen in Panama zijn ontzettend vriendelijk. Zo ook de beide gidsen van vandaag die ons weer een onvergetelijke dag hebben bezorgd!

1 opmerking:

 1. Ha luitjes,

  leuke trip weer zo te lezen. Helaas dus weer geen kiezelharde bewijzen voor al die slangen, leeuwen en ander ongedierte dat jullie pad kruiste!
  Ik begrijp dat Ellis volgende keer gewoon aan de Senseo gaat ipv thee. Wat zo'n reis allemaal wel niet teweeg brengt!

  groetjes,
  Bauke

  BeantwoordenVerwijderen